Re: BETCLIC 1 LIGA - sezon 2026/2027. Runda jesienna. Spekulacje, kalkulacje, transfery.

505
respest pisze: piątek, 19 czerwca 2026, 9:14 http://www.90minut.pl/news/341/news3418 ... -Odry.html

Nie ma Ocimka, ale nowym asystentem został równie perspektywiczny i pracowity człowiek, wiele dobrego o jego pracy słyszałem, fajnego też wywiadu udzielił niedawno u Ćwiąkały. No i w ŁKSie wielka smuta, że Babiarz wybrał Odrę zamiast zostać w Łodzi.

Przyjdzie jeszcze jako drugi asystent Mateusz Wrana z Rakowa, który już wcześniej pracował z Tomczykiem. Mocny sztab kompletuje nowy trener.

Dzisiaj start przygotowań, tak to wygląda na chwilę obecną jeśli chodzi o piłkarzy mających kontrakty na przyszły sezon.

Zrzut ekranu 2026-06-19 080223.png

Jak widać przydadzą się wzmocnienia głównie w środku pola, czyli tam gdzie głównie szukamy.
Dwa tygodnie przygotowań i kompletowania składu za nami i na ten moment wygląda to tak:
Zrzut ekranu 2026-07-02 164922.png Zrzut ekranu 2026-07-02 164922.png Przejrzano 787 razy 102.01 KiB
Dodatkowo update zainteresowań:

Bartłomiej Gradecki (26) - bramkarz - w Radomiaku
Kacper Jureczko (19) - bramkarz

Oskar Krzyżak (24) - środkowy obrońca - przedłużył kontrakt z Polonią

Karol Łysiak (22) - defensywny pomocnik - w Warcie
Miłosz Drąg (24) - defensywny pomocnik - wygasł kontrakt z Siedlcami
Adam Deja (32) - defensywny pomocnik - przedłużył dziś z Łęczną
Tomasz Gajda (30) - defensywny pomocnik - przez kłopoty finansowe Polonii padły tematy dwóch piłkarzy na jego miejsce, więc na teraz go nie puszczą
Sammy Dudek (18) - defensywny pomocnik - na obozie z Lechem, pewnie jak przyjdzie to pod koniec sierpnia

Fryderyk Gerbowski (23) - ofensywny pomocnik - przedłużył z Mielcem
Bartłomiej Barański (19) - ofensywny pomocnik
Mathieu Scalet (29) - ofensywny pomocnik
Chema Nunez (28) - ofensywny pomocnik - podpisał kontrakt poza Polską
Branislav Spáčil (22) - ofensywny pomocnik

Kamil Jakóbczyk (18) - napastnik - na obozie z Lechem, pewnie jak przyjdzie to pod koniec sierpnia
Sofiane Khiri (23) - ofensywny pomocnik/napastnik

Ponoć Wójcik i Szkliński odejdą, Franczaka dalej ani widu, ani słychu, także na pewno jakiś młodzieżowiec musi jeszcze dojść, ale najbardziej martwi duża luka w pomocy. Czasu do startu ligi coraz mniej, ale ja mam podskórne wrażenie, że jakieś mocne nazwiska jeszcze do Opola przyjdą, nie po to został tu zatrudniony Sztylka, żeby robić takie okno transferowe. Oby to nie było życzeniowe myślenie.

Re: BETCLIC 1 LIGA - sezon 2026/2027. Runda jesienna. Spekulacje, kalkulacje, transfery.

511
Jak dla mnie to są tylko dwie drogi - albo faktycznie inwestujemy w sztab, dyrektora sportowego i dajemy im narzędzia*, żeby wynieśli Odrę poziom wyżej, albo godzimy się na rolę Chrobrego i bierzemy piłkarzy do odbudowy, wyłącznie bezgotówkowo. Nie ma trzeciej opcji.

* nie chodzi mi absolutnie o wywalanie ogromnej kasy na odstępne, ale jak bierzemy dyrektora premium, to zakładam że musi mieć jakąś swobodę działania

513
Pieniędzy nie ma ...
Moze i projekt rumak by się powiódł jakby były.
Z drugiej strony dane wskazują ze jednak nie jesteśmy takim kopciuszkiem a biedniejsze od nas kluby potrafią lepiej wydawać i nawet kupic kogoś czasem a nie wziąć za darmo.
Ile Odra wykonała transferow gotowkowych w ostatnich latach ... moze ze 3 bedzie.
i tu tez opcje sa 2:
1 lepiej wydajemy/potrzeba nam sporo szczęścia aby transfery wypaliły

2 znajdujemy dodatkowa kase... co oczywiscie nie zwalnia z nauki wydawania bo grozi Widzewem.

515
Janusze biznesu ?
Cala kasa poszła na sztab wiec.teraz sztab MUSI wykazać sie kreatywnoscia/cudotworstwem i ściągnąć zlatana za czapkę gruszek.
A jak nie bedzie wyników to znaczy ze sztab trzeba zwolnić bo nie dali rady.
Choc nie powiem ze jestem spokojny to dajmy im szanse (kolejna) i nie znarnujmy tego potencjalu ktory udalo sie nam.pozyskac.

E: a moze to wszystko wina dyrektora finansowego 😁

516
hmmm no tak to wlasnie wyglada , cala kasę wydali na sztab i teraz licza , ze sztab dokona cudu i posciaga z 3 ligi za darmo piłkarzy a jak nie wyjdzie to : przeciez sciagnelismy zajebistego trenera , dyrektora , co Wy od nas chcecie , chcielismy przeciez no , ale nie wyszlo
CHWAŁA WIELKIEJ POLSCE !
Żałować możemy tylko tego że jedno życie mamy, aby oddać je za Odrę i Ojczyznę

518
Żeby się nie skończyło tak, że dyrektor z trenerem rzucą papierami i tyle z projektu będzie.

Jak zapraszasz dziewczynę na randkę, miło spędzacie wieczór, to jak Cię zaprasza potem do siebie, to nie mówisz, że jednak musisz wracać do domu podlać kwiaty. Prośba do Zarządu - pokażcie jaja i idźcie za ciosem, zaprzepaszczeniem tej szansy będziecie skreśleni na zawsze.

522
Również byłem ciekaw, czy zainteresujemy się Orlikiem. Całkiem niezły piłkarz. Coraz bardziej zastanawia mnie transferowa bierność klubu. Nie chcemy Purzyckiego, chyba jednak nie interesuje nas Orlik. Jeśli przyszłe transfery będą niższych lotów, trudno będzie to racjonalnie wytłumaczyć. Rozumiem, że klub unika transferów gotówkowych. Jeśli nie jest się krezusem, jest to sensowna strategia. Gdy rok temu zrobiliśmy wyłom od tego konceptu, postawiliśmy na niewłaściwego konia. Może dlatego Zarząd jest jeszcze bardziej sceptyczny? Na polskim rynku z dnia na dzień jest coraz mniej możliwości manewru, bo inni nie próżnują. Ciągle marzy mi się joker w rodzaju Galana lub Makuszewskiego. Panowie Sz i T mają potencjał, może więc uda im się wyłowić jakąś perełkę. Tymczasem czas płynie i szansa na to, że przed meczem z Arką dopniemy kadrę jest nikła.

523
Z mojej perspektywy ten pociąg i tak już odjechał. Rozumiem dołączenie jednego zawodnika na koniec przygotowań i jednego ciekawego na koniec sierpnia. Ale u nas zionie wielka dziura w kadrze, więc siłą rzeczy ten skład już nie może być zgrany i pierwsze kolejki to będzie jedna wielka loteria.

Zupełnie tego nie kumam - my nie wiedzieliśmy jakie są pomysły na kadrę i to nieprzedłużanie przykładowego Purzyckiego miało sens tylko wówczas, gdyby te pomysły istniały.

524
zebro pisze: piątek, 3 lipca 2026, 10:33 Z mojej perspektywy ten pociąg i tak już odjechał. Rozumiem dołączenie jednego zawodnika na koniec przygotowań i jednego ciekawego na koniec sierpnia. Ale u nas zionie wielka dziura w kadrze, więc siłą rzeczy ten skład już nie może być zgrany i pierwsze kolejki to będzie jedna wielka loteria.

Zupełnie tego nie kumam - my nie wiedzieliśmy jakie są pomysły na kadrę i to nieprzedłużanie przykładowego Purzyckiego miało sens tylko wówczas, gdyby te pomysły istniały.
Znowu aż tak wielkiej dziury w kadrze nie ma, potrzebnych 1-2 środkowych pomocników i napastnik.

525
Patrzenie sztabu, a zwłaszcza zarzadu moze byc zupełnie inne niż nasze:
My sądzimy ze potrzebny drugi mlodziezowiec, oni mogą myśleć ze przecież mamy wychowanków

My czekamy na napastnika - kacper, Feliks, francuz - mamy 3 po co wiecej

W srodku chyba nie da.sie uznać ze mamy komplet

Ale zmierzam do tego ze nam moze sie wydawac ze brakuje 5-6 tymczasem klub uważa 1-2 ...