Re: Sezon 2016/17. Runda wiosenna. Spekulacje, transfery

154
Dziwi mnie trochę, że znowu kupujemy tylu pomocników. Zarówno Wrzesień, jak i Wodecki (jeśli do nas przyjdzie) to nominalni pomocnicy. O ile Wrzesień najlepiej czuje się na prawym skrzydle to były gracz Legionovii chętniej operuje po lewej stronie boiska. Wrzesień wprawdzie może grywać w ataku, jednak były trener Rozwoju Mirosław Smyła przyznał w jednym z ostatnich wywiadów, że nie jest to typowy kiler do wykańczania akcji. Zdecydowanie przydałby się środkowy napastnik i ewentualnie prawy obrońca, bo na tych pozycjach mamy największe rezerwy. Poza tym warto rozglądnąć się za jakimś dobrym młodzieżowcem. Sypek i Stasiowski na chwilę obecną zdecydowanie nie prezentują drugoligowego poziomu. Wśród "młodych" przydałaby się większa konkurencja. Jeśli chodzi o wspomnianą dwójkę to myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby wypożyczenie ich do jakiegoś trzecioligowego klubu, aby ogrywali się w seniorskiej piłce.

159
Chryste dajcie Wy Mi typowego napastnika i kogoś sensownego za Trznadla. Chyba że wciąż bedziemy grać na 6/7/8 pomoników w 11. Pomoc jest mega silnie obsadzona, zastanawiam się, czy nie za mocno. 3 Gancarczyków, Wrzesień, Brusiło(po transferach widzę, że jeśli nie przyjdzie prawy obrońca to on zostanie przesunięty ze szkrzydła) Wepa, Peron, Wodecki, Bychlik, Niemczyk, Sobczyński... Nie wspominając o Marcu,Stasiowskim i Sypku. Chyba musimy zacząć grać na 3 obrońców, bo inaczej nie wyobrazam sobie by pogodzić tyle indywidualności i klasowych zawodników.

164
Pozwolę sobie zwrócić waszą uwagę na to jak dużo uniwersalnych piłkarzy mamy. Taki Wodecki w tym sezonie grał (z powodzeniem) zarówno na obu skrzydłach, jak i w ataku. Wrzesień? Praktycznie wszystkie ofensywne pozycje. Kłopoty z obroną? Niby nie nominalne pozycje, ale na środku można dać Perońskiego, a na boki Brusiłę i Sobczyńskiego. Zresztą sam trener podkreślał na podsumowanie rundy przy prezentacji kalendarza, że największy atutem zespołu jest fakt, że rywal musi skupić się na całej drużynie, bo każdy może strzelić bramkę. Rzut oka na listę strzelców z rundy jesiennej tylko to potwierdza.

165
respest pisze:Pozwolę sobie zwrócić waszą uwagę na to jak dużo uniwersalnych piłkarzy mamy. Taki Wodecki w tym sezonie grał (z powodzeniem) zarówno na obu skrzydłach, jak i w ataku. Wrzesień? Praktycznie wszystkie ofensywne pozycje. Kłopoty z obroną? Niby nie nominalne pozycje, ale na środku można dać Perońskiego, a na boki Brusiłę i Sobczyńskiego. Zresztą sam trener podkreślał na podsumowanie rundy przy prezentacji kalendarza, że największy atutem zespołu jest fakt, że rywal musi skupić się na całej drużynie, bo każdy może strzelić bramkę. Rzut oka na listę strzelców z rundy jesiennej tylko to potwierdza.
Wodecki 7 goli
Winiarczy 5 goli
Wrzesien 5 goli
Wolny 4 gole
Waldemar Gancarczyk 4 gole :)
Maly wiec pieciu wspanialych panow " W " ktorzy jesienia strzelili lacznie 25 goli. Czy zastapia Nam pozyskanie prawdziwego napadziora, zobaczymy wiosna, ale pewien jestem, ze z nimi w skladzie bedzie awans. Warto jednak popracowac nad zestawieniem optymalnej obrony, bo nasz bramkarz choc dobry, to wciaz nowicjusz i jeszcze wiele musi sie uczyc. Dlatego obrona teraz jest bardzo wazna.

169
Kibice Odry, panowie I panie !
Popuscilem trochę fantazji I zestawilem dla Was przyszloroczna 1sza lige :
Przy zalozeniu, ze z pierwszej do ekstraklapy nie awansuje Zaglebie S, I GKS Katowice ( awans Chojniczanka I Sandecja realny scenariusz ) oraz mnie realny : Spadek Slaska Wroclaw I Ruchu Chorzow zestawilem 18 druzyny
1. Slask Wroclaw spadkowicz
2. Ruch Chorzow spadkowicz
3. Gornik Zabrze
4. Zaglebie Sosnowiec
5. GKS Katowice
6. Odra Opole beniaminek
7. Rakow Czestochowa b
8. Radomiak Radomiak b
9. Siarka Tarnobrzeg b
10. Stal Mielec
11.Chrobry Glogow
12. Miedz Legnica
13. GKS Tychy
14. Podbeskidzie
15. Stomil Olsztyn
16. Olimpia Grudziadz
17. Pogon Siedlce
18. Wigry Suwalki.
Masakra !!!! Najlepsza druga liga w Europe
Musial bym natychmiastowo wracac do Polski na caly sezon ! Jeszcze ciekawiej dla Nas byloby gdyby Kluczbork sie uratowal, ale to juz raczej niewykonalne. Choc zycze Im tego. Takie kluby, ze ekstraklapa sie chowa. Fantastic !!!!!

172
Ciekawe wieści z niespodziewanej strony.
Kolejnym piłkarzem z ekstraklasową przeszłością, który ma wzmocnić opolan jest Emil Drozdowicz z Wisły Płock.
http://sport.interia.pl/pilka-nozna/1-l ... Id,2326933

Mi to nazwisko nic nie mówi - szybki rzut oka i widzę, że grał długo w Termalice i w 136 meczach zdobył 37 goli.
Emil Drozdowicz (Wisła Płock)

Powrót z Ekstraklasy do ligi, której Drozdowicz jest jedną z twarzy. Przecież tyle lat znajdował się w czołówce klasyfikacji strzelców jako napastnik GKP Gorzów czy Termaliki Bruk-Bet Nieciecza. Teraz ma stanowić konkurencję dla Mikołaja Lebedyńskiego w ataku Wisły Płock i dołożyć kilka goli, które przyczynią się do awansu. Drozdowicz podpisał kontrakt na dwa lata. Może cieszyć się z wejścia do Ekstraklasy drugi sezon z rzędu.
http://historiawisly.pl/wiki/index.php? ... Drozdowicz

W sezonie 2014/2015 strzelił 16 goli w 1 lidze i został wicekrólem strzelców tejże.

http://www.przegladsportowy.pl/pilka-no ... 13148.html
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

174
Zrobiłem sobie ostatnio research napastników III ligi i nie znalazłem żadnego sensownego, który mógłby być wydatnym wzmocnieniem naszej ofensywy. Moją większą uwagę zwrócił tylko Ukrainiec Jewhen Radionow z ŁKS-u Łódź. Kierunek poszukiwań w obrębie I ligi i ekstraklasy jest sensowny. Zobaczymy jak ostatecznie wypali ten transfer z Drozdowiczem. Tak czy inaczej wygląda obiecująco.

Warto rozglądnąć się jeszcze za jakimś dobrym młodzieżowcem. Prawdopodobnie ma odejść Raniowski. Jeśli tak się stanie to przyjdzie nam jeszcze szukać golkipera. Pytanie tylko czy solidnego rezerwowego, czy kogoś z nieco wyższej półki.