Re: BETCLIC 1 LIGA - sezon 2026/2027. Runda jesienna. Spekulacje, kalkulacje, transfery.

51
respest pisze: niedziela, 17 maja 2026, 18:55
zebro pisze: niedziela, 17 maja 2026, 13:20
LooZ^ pisze: niedziela, 17 maja 2026, 12:32 Mam nadzieję, że walcząc o awans to znajdziemy jednak innego lidera niż spadkowicza z 1 ligi. Szczególnie, że przez całą karierę Adam miał parę okazji, aby trafić do Odry i nigdy do tego nie doszło.
Podpisuje się w 100%. Nigdy jakoś nie było mu po drodze z Odrą, potencjału rozwojowego brak, na Ekstraklasę za słaby, w spadkowiczu z 1 ligi się wyróżniał. Trudno oczekiwać, żeby taki lider ciągnął Odrę ku Ekstraklasie.
Skoro za słaby to czemu zagrał ponad 150 meczów? Ja zdania nie zmienię, ale oczywiście rozumiem, że możecie uważać, że to nie byłby dobry ruch. Z drugiej strony zastanawiam się kogo byście widzieli jako takiego lidera? Najlepiej z doświadczeniem i odpowiednimi umiejętnościami, ale też z kontraktem na ręku. Bo np idealnie też pasowałby Tomasz Gajda z Bytomia (też kapitan, pochodzi z Opola), ale on ma kontrakt jeszcze rok a Polonia na pewno nie puści go za frytki.
Jak się nie mylę, to gdy Gajdzie kończył się kontakt w stal brzeg to był w Odrze na testach, było to już kilka dobrych lat temu, dawno temu, no ale go nie podpisaliśmy.

Re: BETCLIC 1 LIGA - sezon 2026/2027. Runda jesienna. Spekulacje, kalkulacje, transfery.

55
Absolutnie koszmarny sponsor i właściciel. Drugi Wojciechowski. Zwalniający trenerów jak mu się uwidzi, zatrudniający piłkarzy przynoszonych przez managerów w teczkach.

Nie ma się też co napalać na liderów do awansu. Jak ponoć powiedział Sztylka przyszły rok będzie okresem stabilizacji, a do walki o awans mamy się włączyć dopiero za 2 lata. Do tego niewykluczone jest pozostawienie Plewni.

Czuję się jakbym się przeniósł w czasie do 2022 i 2024.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

56
LooZ^ pisze: poniedziałek, 18 maja 2026, 16:02 Absolutnie koszmarny sponsor i właściciel. Drugi Wojciechowski. Zwalniający trenerów jak mu się uwidzi, zatrudniający piłkarzy przynoszonych przez managerów w teczkach.

Nie ma się też co napalać na liderów do awansu. Jak ponoć powiedział Sztylka przyszły rok będzie okresem stabilizacji, a do walki o awans mamy się włączyć dopiero za 2 lata. Do tego niewykluczone jest pozostawienie Plewni.

Czuję się jakbym się przeniósł w czasie do 2022 i 2024.
Brak walki o awans przy tym jak będzie wyglądać 1 liga to jest znów plucie nam w twarz. Długo może nie być takiej okazji jak teraz.

57
LooZ^ pisze: poniedziałek, 18 maja 2026, 16:02 Nie ma się też co napalać na liderów do awansu. Jak ponoć powiedział Sztylka przyszły rok będzie okresem stabilizacji, a do walki o awans mamy się włączyć dopiero za 2 lata. Do tego niewykluczone jest pozostawienie Plewni.
Nie ma w tej lidze czegoś takiego jak stabilizacja przed budową czegoś więcej na awans. A w zasadzie słowo „stabilizacja” należy czytać jako „wegetacja”. Bo nie bardzo rozumiem na czym ta niby stabilizacja ma polegać. Że nie kontraktujemy nowych, dobrych zawodników, tylko np.jednego dobrego? Czym go skusimy - walka o środek tabeli? Stabilizacja to też zostawienie Plewni gdy są ciekawi trenerzy na rynku, tak jakby miał on jakąkolwiek stabilność gwarantować?

59
czubus pisze: poniedziałek, 18 maja 2026, 15:47 Ja pierdolę wy chcecie awansować i jednocześnie jako lidera wskazujecie Gajde czy Deje który ma 32 lata 2 bramki 4 asyst. Ładnie wam zarząd mózgi wyprał. Szybki strzał ode mnie: Michał Rakoczy. Poza tym z ESA ciekawe nazwiska do wyciągnięcia: Szczesniak, Lukoszek, Wdowiak, Łukasiak, Zrelak, Ławniczak, Hiszpański, Kaput, Karasek.
Zluzuj i weź leki. A potem sprawdź sobie profile tych polecanych przez ciebie graczy jak Zrelak czy Hiszpański, jeśli już tak lubisz przykładać wagę do wszelkich liczb. :)

Wedle mojej wiedzy nie ma tematu zostawienia Plewni jako pierwszego. Co nie znaczy, że może on stanąć jako kość niezgody w negocjacjach, bo zarząd chce go zostawić jako asystenta, a nie każdy trener na to pójdzie. Taki Tomczyk ma np. swojego człowieka, Ocimka.

61
respest pisze: poniedziałek, 18 maja 2026, 16:21
czubus pisze: poniedziałek, 18 maja 2026, 15:47 Ja pierdolę wy chcecie awansować i jednocześnie jako lidera wskazujecie Gajde czy Deje który ma 32 lata 2 bramki 4 asyst. Ładnie wam zarząd mózgi wyprał. Szybki strzał ode mnie: Michał Rakoczy. Poza tym z ESA ciekawe nazwiska do wyciągnięcia: Szczesniak, Lukoszek, Wdowiak, Łukasiak, Zrelak, Ławniczak, Hiszpański, Kaput, Karasek.
Zluzuj i weź leki. A potem sprawdź sobie profile tych polecanych przez ciebie graczy jak Zrelak czy Hiszpański, jeśli już tak lubisz przykładać wagę do wszelkich liczb. :)

Wedle mojej wiedzy nie ma tematu zostawienia Plewni jako pierwszego. Co nie znaczy, że może on stanąć jako kość niezgody w negocjacjach, bo zarząd chce go zostawić jako asystenta, a nie każdy trener na to pójdzie. Taki Tomczyk ma np. swojego człowieka, Ocimka.
Tylko ja niechce opierać składu na Hiszpańskim czy Zrelaku a wymieniłem ich jako jednych z wielu.

62
czubus pisze: poniedziałek, 18 maja 2026, 16:34

Tylko ja niechce opierać składu na Hiszpańskim czy Zrelaku a wymieniłem ich jako jednych z wielu. To ty chcesz z Deje jako lidera

64
czubus pisze: poniedziałek, 18 maja 2026, 16:36

Tylko ja niechce opierać składu na Hiszpańskim czy Zrelaku a wymieniłem ich jako jednych z wielu. To ty chcesz z Deje jako lidera
Dlatego proponujesz Rakoczego który zarabia 100+k miesięcznie i ma kontrakt ważny jeszcze dwa lata. Plus rzucasz jakimiś nazwiskami na chybił-trafił, z których połowa to typowy dżemik ligowy, który prędzej pasuje do Skierniewic niż projektu na awans (ten Hiszpański szczególnie uroczy bo to bardziej poziom rezerw Wisły Płock). Co mówi mi ni mniej, ni więcej, że „chuja się znasz”.

65
Zgadzam się z tym co niektórzy tu piszą ,stabilizacja= się stagnacja,a stagnacja=spadek.Oby Sztylka nie mówił o stabilizacji, mając na myśli alibi.Mysle,że do małej rewolucji, ewolucji dojdzie.Spodziewam się zmian w sztabie szkoleniowym i co najmniej ośmiu nowych graczy.Prezes wspominał kiedyś,że kadry 1 ligowców zmieniając się w około 30% co sezon.Wiec to byłaby naturalna zmiana.Nie życzę nam abyśmy w trakcie sezonu słyszeli jak przez ostatnie dwa lata, że potrzeba czasu na zgranie.Nie ma się co kłócić na forum, są różne poglądy, czasem abstrakcja,ale wszyscy jesteśmy kibicami.

68
respest pisze: poniedziałek, 18 maja 2026, 16:46
czubus pisze: poniedziałek, 18 maja 2026, 16:36

Dlatego proponujesz Rakoczego który zarabia 100+k miesięcznie i ma kontrakt ważny jeszcze dwa lata. Plus rzucasz jakimiś nazwiskami na chybił-trafił, z których połowa to typowy dżemik ligowy, który prędzej pasuje do Skierniewic niż projektu na awans (ten Hiszpański szczególnie uroczy bo to bardziej poziom rezerw Wisły Płock). Co mówi mi ni mniej, ni więcej, że „chuja się znasz”.

Nie no Ty się znasz proponując Deje. Z Rakoczym może przeszarżowałem natomiast każde następne nazwisko jest lepsze niż to co mamy obecnie. Mówisz o dżemiku, powiedz mi na co ty liczysz że nagle nasz scouting który nie istnieje wyszuka Ci perełki z niższych czy zagranicznych lig ?

71
LooZ^ pisze: poniedziałek, 18 maja 2026, 19:25
LooZ^ pisze: poniedziałek, 18 maja 2026, 18:33 https://x.com/dariuszball/status/2056442984728600581

"Po sezonie. W grze Kamil Socha oraz Łukasz Tomczyk."
Swoją droga, mam nadzieję, że nikt poważnie nie myśli o trenerze Unii Skierniewice.
Polecam lekki dystans do tego czy podobnych kont, ale gdyby rzeczywiście tylko taki wybór był, to wiadomo, że Tomczyk lepszy, ale Socha w środowisku też ma super opinie. Znam piłkarza, który z nim pracował i mówił, że świetny w każdym aspekcie i niedoceniany (a piłkarz był rezerwowym więc mógłby czuć rozczarowanie). Teraz z biedną Unią jako beniaminek robi pewny awans, a piłkarze w wywiadach proszą klub, żeby z nim przedłużyli kontrakt.

W sumie im dłużej myślę, tym bardziej to by pasowało na ruch jaki Sztylka zrobił w Płocku z Misiura. Tam się opłaciło.

73
LooZ^ pisze: poniedziałek, 18 maja 2026, 16:26 Mówiąc szczerze, to ja już jestem zmęczony tym naszym Wiecznie Tym Samym Sztabem. Przydałoby się tam wietrzenie.
Tu +1. Kiedyś była narracja by budować na naszych ludziach którzy mają klub w sercu.
Klasa. Problem jest taki, że tym ludziom brakuje kompetencji.
Mam duży szacunek dla Fecia, Copika, Żmudy, Piotra Plewni, ale to są fachowcy co najwyżej średniej półki.
Potrzebujemy jakościowego sztabu, jakościowego składu oraz jasnego i klarownego pomysłu.
Wszystkich nas kurwa znudziła 1liga. Jebać.
Opole ma potencjał by wypełniać stadion i grać w ekstraklasie.
Tylko nie mamy właściciela oraz struktur, w zasadzie to my jesteśmy dalej klubem amatorskim.

75
W ŁKS nie zgodziliby się co do Grabowskiego;)
Wiadomo, nie ma trenera idealnego, ale jeszcze raz to napiszę - wszyscy wymieniani kandydaci mają coś, co może zagrać, na warunki Odry są generalnie rozsądnymi wyborami. Dotyczy to zarówno Tomczyka, jak i Grabowskiego, jak i Sochy.

Skoro rozważani są Tomczyk i Socha, to mają na pewno jedną wspólną cechę - potrafili wejść na długą krzywą wznoszącą, nie bardzo wiemy jak reagowaliby na kryzysy. Mimo wszystko Tomczyk jest moim faworytem - pozytywnie zweryfikowała go II liga, pozytywnie I liga, a negatywnie Raków, który jest mega specyficznym miejscem i z ręką na sercu - w momencie jak szedł do Rakowa, to liczyłem że się odbije i będzie dostępny dla nas. W każdym razie ma tę jedną rzecz, która mnie przekonuje - to może być kiedyś wybitny trener, który już teraz pokazał się z dobrej strony. Jest niezły, a może być jeszcze lepszy - mamy ten element ryzyka, który może też mocno zaprocentować (bo zgadzam się, że świetny, zweryfikowany trener nie przyjdzie). Odwrotna sytuacja do Skrobacza, który jest trenerem od wielu lat, miał momenty w swojej karierze, ale ewidentnie się zwija zawodowo. Jeżeli chodzi o Sochę, to niepokojące jest to, że Unia traciła dużo bramek w II lidze. Tutaj naprawdę duży znak zapytania jak zweryfikuje go I liga - tyle lat był trenerem niżej, więc czy w tym wieku nagle coś zaskoczyło? Mam na pewno dużo więcej znaków zapytania niż w przypadku Tomczyka.

Co do wietrzenia sztabu - świat idzie do przodu. Tak jak zatrudnienie Rumaka przy kiepskich wynikach dawało jakiegoś kopa co do standardów pracy, tak uważam że potrzebujemy świeżej krwi na każdym szczeblu pracy. Więc tak, jakieś roszady byłyby mile widziane zarówno w obrębie pierwszego zespołu, jak i drużyn młodzieżowych. Mamy super bazę treningową, mamy skąd te dzieci trenujące brać, bo Opole i województwo dają ten potencjał, ale coś nam cały czas nie gra. Intuicja mówi, że to jednak sposób pracy. To nie muszą być spektakularne ruchy, klub nawet potrafił w tym zakresie działać. Widzew kupował od nas asystentów, wcześniej ciekawą osobą w sztabie był analityk Gomołysek.