Re: BETCLIC 1 LIGA - sezon 2026/2027. Runda jesienna. Spekulacje, kalkulacje, transfery.

181
Foker pisze: piątek, 29 maja 2026, 16:11 WG weszlo, jesteśmy zainteresowani Gmur i Dudek z Lecha, na wypożyczenie. Dudek to lewe skrzydło, raczej typ Antczaka, natomiast Gmur to kierownica, dość uniwersalny zawodnik, niezła jakość.
I to jest dobry pomysł - swoich młodzieżowców nie mamy, to znów wypożyczajmy z najlepszej szkółki w Polsce. Na razie współpraca bez "pudła".

Re: BETCLIC 1 LIGA - sezon 2026/2027. Runda jesienna. Spekulacje, kalkulacje, transfery.

184
No dobra, dzisiaj baraże i poznamy ostateczny skład ekstraklasy, a jednocześnie koniec miesiąca. Obstawiam, że Tomczyk miał jakieś warunki w kontrakcie, tzn. albo do końca sezonu nie mógł nikogo prowadzić albo żeby wpłynęła pensja za maj, nie mógł przejąć żadnego zespołu, bo trudno wyobrazić sobie jakieś inne powody.
Czyli wychodzi mi na to, że jutro powinna być informacja;)

PS. Juniorzy w CLJ zakończyli sezon. Po dwóch sezonach dramatycznej walki z przeznaczeniem, w tym sezonie totalna kompromitacja. 17 zdobytych punktów, przy czym utrzymanie dawało zdobycie dokładnie dwa razy więcej - 34 oczek. Dokładając do tego brak sensownych wychowanków, brak obecności również w CLJ U17, mam nadzieję że nowy dyrektor sportowy zainteresuje się również funkcjonowaniem akademii.

188
Ok, czyli skład na nowy sezon już praktycznie znamy. To się zabawmy w analizę rywali Odry (stan na dzień dzisiejszy, przed startem sezonu z chęcią porównam już po transferach, ale teraz " cóż szkodzi potypować"):
1. Arka - raczej stracą swoich najlepszych piłkarzy, ale klub stabilny, pewnie będzie się liczył w walkę o szybki powrót do Ekstraklasy.
2. Nieciecza - na ten moment główny faworyt do awansu, na tę chwilę wydaje się, że utrzymają trzon drużyny i co ważniejsze bardzo dobrego trenera.
3. Lechia - oni się szykują do sezonu w Ekstraklasie, bo wg Urfera się utrzymali. ;) W każdym razie czeka ich powtórka sytuacji z poprzedniego spadku, raczej nie zapowiada się, żeby wyszło im jednak sportowo tak samo i będą mieli "ciężary". Już odszedł trener i asystent, zaraz odejdą najlepsi piłkarze.
4. Chrobry - już mówi się, że wszyscy najlepsi piłkarze zmienią kluby, troche kejs Odry, która dobrą grę "obkupiła" np. transferem Trojaka do Korony. Imho czeka ich walka o utrzymanie.
5. ŁKS - kolejny raz będą starali się awansować, ale już nie traktuję ich jako jednego z głównych faworytów, bo udowodnili, że pieniądze tam nie grają. Ale w czubie znów będą.
6. Miedź - podobnie jak ŁKS, znów zrobią na papierze dobre transfery i znów myślę, że max powalczą o baraże.
7. Pogoń GM - chodzą słuchy, że mogą nawet nie przystąpić do sezonu. Odszedł Adamski, gra siadła, a mają w lecie odejść i inni wyróżniający. Dodatkowo Legia II awansowała do 2 ligi, więc też nie dostaną już piłkarzy jakich chcą. Mocny kandydat do spadku.
8. Pogoń Siedlce - dolna połowa tabeli, sukcesem znów udana walka o utrzymanie.
9. Polonia Bytom - duża niewiadoma, ale tak jak mówiłem, że bez Tomczyka czeka ich regres, tak znów myślę, że raczej typowy środek tabeli dla nich.
10. Polonia Warszawa - stracili już trenera, dyrektora sportowego, zaraz stracą piłkarza, który stanowi 50% wartości kadry. Co ciekawe drugi najlepszy piłkarz czyli Kuchta też dodał ciekawy post na insta gdzie można interpetować, że żegna się z z kibicami. Środek tabeli.
11. Puszcza - zawsze groźna, trener Tułacz klasa, ale raczej górna połowa tabeli z widokami na baraże.
12. Ruch - chyba największa niewiadoma na teraz, albo przygotują zespół na awans, albo zjadą w tabeli niżej.
13. Stal Mielec - nie zanosi się, żeby stanowili zagrożenie.
14. Stal Rzeszów - jw. Znów stracą najlepszych juniorów, w ich miejsce ma być zmiana taktyki czyli więcej doświadczonych. Raczej środek tabeli, chyba że stracą Thilla, to walka o utrzymanie.
15. Unia - na teraz walka o utrzymanie.
16. Warta - wydaje się móc pełnić w przyszłym sezonie role najmocniejszego z beniaminków, ale raczej kejs Pogoni GM niż Wieczystej.
17. Olimpia/Podbeskidzie/Śląsk II/Sandecja - sportowo najmocniejsza Olimpia, organizacyjnie Sandecja, ale nikt raczej nie będzie walczył o awans od razu w pierwszym sezonie.

Podsumowując - nie będzie żadnego wyraźnego faworyta do awansu jak w tym sezonie Wisła i Śląsk, a i grupa pościgowa wydaje się być słabsza. Nieciecza, Arka, ŁKS, Miedż, ew Ruch - nikt nie budzi u mnie wrażenia drużyny nie do pokonania. Może być to rzeczywiście najsłabsza na papierze 1 liga od dawna, także jak nie spróbować w tym sezonie, to kiedy?

192
Nie chcą przykryć wywiadu z koordynatorem akademii, z którego można wyczytać że akademia jest super.

A tak serio - obstawiam nadal, że to jakieś ograniczenia kontraktowe w Rakowie, chociaż oczywiście komunikacyjnie Odra nie wymiata (przykładem niech będzie to, że Koprukowiak nagle po prostu zniknął z przekazów - zero informacji ze nie jest DS, nie wiem czy zostaje w klubie czy odchodzi itd. - po prostu ogłosili Sztylkę, bez żadnego „dziękujemy”, nie dlatego że był wybitny, ale dlatego że wypada…).

No chyba, że Tomczyk jednak się wysypał…

194
No i nie mamy trenera. Trenera Plewni.

Komunikat jest tak napisany, że nie wiem czy odchodzi z kluby czy zostaje w innej roli.

No i typowa Odra jest typowa. Różne kluby wrzucają kluczowe informacje o godzinie powiązanej z datą założenia klubu.

U nas aż prosi się o 19:45.

No to cyk, Odra wrzuca o 19:32 xD
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.